Koncentreret danskhed – frimærket og de nationale symboler
Forfatteren Knud Romer og kgl. hofhistoriograf Jes Fabricius Møller går i flæsket på danskheden i samtale om frimærket og de nationale symboler på ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation.
Olsenbanden, Jellingstenen og kvindebevægelsen; modstandskampen, Orange Scene og smørrebrød med roastbeef, peberrod og appelsin.
Hvad har de til fælles?
Jo, de er alle sammen blevet kanoniseret til nationale symboler ved at blive udvalgt som motiv på de danske frimærker.
Ophidsede avisoverskrifter
Digitaliseringen har drastisk ændret den funktion, som frimærket opfylder i samfundet. Tidligere, gennem det 20. århundrede, har frimærket imidlertid fungeret som et allesteds nærværende visuelt fokus for nationale følelser og fortællinger.
Derigennem har det også skabt debat og ophidsede avisoverskrifter. Fx konstaterede Berlingske Tidende i 1937 at ”et af de sværeste ting at opnå enighed om i dette land, er uden tvivl valget af et frimærke.”
Motiverne på de danske frimærker har imidlertid ændret sig over tid, fra en statslig ikonografi – domineret af konger, krig og kirker – til en bredere skildring af befolkningen og samfundet i forskellige afskygninger og kulturelle sammenhænge.
Hvad sætter vi på mærkerne i dag? Hvilke er nutidens nationale symboler? Og hvordan afspejler de udviklingen i den nationale identitetsdannelse i løbet af de sidste cirka 100 år af Danmarkshistorie?
Nationale symboler i historisk og nutidigt perspektiv
I anledning af frimærkeudgivelserne ”Vikingeliv” og ”Dannebrog 800 år” inviterer PostNord og ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation til oplæg og diskussion om nationale symboler i historisk og nutidigt perspektiv, den 28. januar 2019, kl. 16.30-17.15.
Forfatteren Knud Romer og historikeren Jes Fabricius Møller kommer med hver sit bud på udviklingen, i samtale med forskningschef på ENIGMA Andreas Marklund.
Arrangementet er gratis, men interesserede deltagere skal reserve plads på billetto.dk. Her kan man også bestille klassiske danske smørrebrødshapsere med kartoffel, roastbeef og rullepølse og et lille twist til 65 kroner.
https://www.facebook.com/events/544027082675313/

Modtag vores spændende nyhedsbrev

Modtag spændende indhold når vi udsender vores DFF nyhedsbreve. Du kan afmelde dig til enhver tid.

Jeg ønsker at modtage nyhedsbreve og godkender DFF’s betingelser