I 2016 udgav Post Nord et serie på 5 julefrimærker med nisser, men det første julefrimærke blev udgivet af Canada allerede i 1898. Canadas Generaldirektør for Postvæsnet, William Mulock, havde været i London til en postkonference med alle imperiets lande. Han foreslog, at man skulle lave en fællesporto for hele imperiet på en penny. Den trådte i kraft 25. december 1898 i første omgang for Storbritannien, Canada, Newfoundland, Kap Kolonien og Natal.
Motivet måtte selvfølgelig være et kort over hele det britiske imperium markeret med rødt med teksten We hold a vaster empire than has been, som er første linje fra et digt af den walisiske digter William Morris skrevet til Dronning Victorias 60 års regeringsjubilæum i 1897.
Der eksisterer en historie om mærket, som måske er sand. Mens Mulock var i London havde han foretræde for Victoria og fortalte om udgivelsen, og at for første gang ville han ikke sætte et kongeportræt på frimærket, hvilket Victoria fandt mærkeligt, for det havde alle imperiets frimærker. Mulock snoede sig uden om ved at sige, at det skulle mindes prinsen, hvor Victoria straks tænkte på din elskede afdøde Prins Albert og spurgte til dette. Murlock tænkte hurtigt og forklarede, at da det skulle komme 25. december, var det naturligvis prinsen over alle prinser, der skulle fejres. Således blev det det første mærke uden dronningens kontrafej, første mærke med imperiets fælles portosats – 2c svarede til 1d – og verden første julefrimærke. Udgivelsesdagen blev ikke 25. december, men den 7. pga. pres fra befolkningen. Otto Kjærgaard/Irene Henriksen

Modtag vores spændende nyhedsbrev

Modtag spændende indhold når vi udsender vores DFF nyhedsbreve. Du kan afmelde dig til enhver tid.

Jeg ønsker at modtage nyhedsbreve og godkender DFF’s betingelser